11.6.2015
Kategorie: Evropa

Nejtradičnější suvenýr ze Salzburgu – Mozartovy koule

Kdo by neznal Mozartovy koule, druh sladké pralinky, která je pojmenována po slavném a geniálním skladateli Wolfgangu Amadeu Mozartovi. S těmito chutnými bonbony se člověk setkává téměř na každém kroku. Pravdou však je, že ne vždy se jedná o pravé Mozartovy koule pocházející ze svého rodného města, Salzburgu. Firma Fürst, původní výrobce Mozartových koulí, totiž nemá na tuto báječnou pochutinu ochrannou známku, a tak může zcela legálně existovat velké množství jejích napodobenin. A právě napodobeniny již dobyly celý svět. Můžete je nakoupit kdekoliv po světě, kdežto skutečný originál můžete koupit jen na jednom jediném místě, v Salzburgu.

Chcete se dozvědět, jaký je pravý příběh a celá historie Mozartových koulí? Přečtěte si tento článek, nebo se vydejte přímo po jejich stopách. Pokud si vyberete druhou možnost, můžete Salzburg navštívit díky jednomu ze zájezdů nabízených na stránkách www.ceskyportal.cz.

Pralinka s dlouhým příběhem

Příběh slavných Mozartových kuliček začíná na konci devatenáctého století, kdy se v Salzburgu rozmohl kult Mozartovy hudby. Začalo to Mozartovou sochou vztyčenou na náměstí v centru města roku 1842. Následně poté spatřil světla Mozartův dort a po něm následoval Mozartův krém na boty.

Roku 1884 si cukrářský mistr Paul Fürst otevřel po svém příchodu do Salzburgu obchod v Brodgasse číslo 13 a roku 1890 pak světu představil Mozartovy bonbony. Mozartovy bonbony, později přejmenované na Mozartovy koule, získaly roku 1905 zlatou medaili na Pařížské výstavě.

Původní recept Mozartových koulí

fuerstmozartkugeln1Jak již bylo řečeno, existuje mnoho napodobenin, které se vydávají za Mozartovy koule. Jen jedny Mozartovy koule jsou však vyráběny podle původní, pravé receptury. Ty se vyráběly v Salzburské cukrárně Fürst a dnes je seženete jen v Salzburgu. Pravé pralinky jsou vyráběny z kvalitního marcipánu vyrobeného z čerstvých pistáciových oříšků. Z marcipánu se uhnětou pralinky vytvarovaného do tvaru koule a obalené nugátovým krémem. O tom, jak se kuličky polévají čokoládou, existují dvě různé teorie.

Za prvé se říká, že se kuličky následně polijí tmavou čokoládovou polevou a po ztuhnutí se polevou potřou i místa, která zůstala neobalená. Za druhé se koule napichují na dřevěné tyčinky a noří se do horké čokolády. Koule se nechávají ztuhnout na dřevěných prkénkách. Teprve poté se vytahují dřevěné tyčinky a do vzniklých otvorů se nalévá zbylá čokoláda. Z tohoto důvodu je každá pravá Mozartova koule jinak veliká a jinak tvarovaná. Na závěr se koule zabalí do stříbrno-modrého staniolu.

Mozartovy koule se prodávají v prostorách kavárny v Brodgasse a v prodejnách v ulici Ritzerbogen a Getreidegasse. Včetně toho se pralinky prodávají i na zámku Mirabell.

mozartkugeln-4 2_b

Ocenění Mozartových koulí

Jak již bylo jednou napsáno, Mozartovy koule získaly roku 1905 na Světové výstavě v Paříži zlatou medaili. Problém ale nastal ve chvíli, kdy si Fürst svůj vynález zapomněl patentovat, a tak jeho pralinky mohli vesele kopírovat jiní salcburští cukráři. Až Fürstovi potomci se začali domáhat soudní ochrany, což se jim po dlouhých letech podařilo. Získali tak potvrzení, že název „Originální salcburská Mozartova koule“ mohou používat jen oni. A tak se Fürstova rodina stále věnuje pracné ruční výrobě jediných pravých Mozartových koulí. Konkurence však okopírované a strojově vyráběné pralinky produkovat nepřestala, navíc se vyhnula i používání slova „originální“ a nahradila jej názvem „echt“.

Roku 2006 získaly Mozartovy koule ocenění od odborného časopisu „Der Feinschmecker“. Na druhé mezinárodní cukrářské soutěži roku 2005 na festivalu ÖKONDA byl tento výrobek oceněn zlatou medailí.

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *